Amit érdemes megnézni a környéken

Balaton nyugati végénél található Keszthely és környéke, több egyedülálló úti célt is kínál, többek közt hazánk egyik legszebb kastélyát, a keszthelyi Festetics-Kastélyt, Európa legnagyobb melegvizű tavát, a Hévízi-tavat, valamint a romantikus, csatornákkal átszőtt, nádasrengeteget, a Kis-Balatont. A Balaton egyik legkedveltebb városa, a „magyar tenger” nyugati végén fekvő Keszthely. Maga a város és környéke is kifogyhatatlan a vendégcsalogató élményekből, látnivalókból. Jó hír a kisgyermekes családoknak, hogy a régió az átlagosnál jóval több programot kínál, a kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Festetics-kastély

Történelmi látnivaló

A keszthelyi Festetics-kastély Magyarország leglátogatottabb kastélya. A barokk stílusú kastély építése a 18. század közepén kezdődött és még e század folyamán többször átalakították. 1883–87 között neobarokk toronnyal és újabb épületrészekkel bővítették. A kastély 101 helyiségből áll, ma 20 terme látogatható, melyben a 18. 19. századi főuri miliő került kiállításra. A Tükör teremben minden héten tartanak operett koncerteket.

Kastélypark Pálmaház és Madárkert

A kastély parkja természetvédelmi terület, valamint az ország csekély számú nemzetközi jelentőségű történeti kertjeinek egyike. A parkot változatosan és gazdagon kialakított részletek egzotikus növényfajok és kertépítészeti különlegességek jellemzik. A 2012-ben megnyílt pálmaház egzotikus növényeivel a királyi és főúri életmód részét képező orangerie-k és trópusi növényházak hagyományát idézi a Tahititől Floridáig összegyűjtött legszebb fajták bemutatásával. 

Történelmi belváros

Rengeteg kis bolt és étterem

Ha kisétálunk a kastély kertjéből, a Kossuth Lajos utcán haladunk végig – ez Keszthely főutcája, forgalomtól elzárt terület. Számos műemlék jellegű és műemléki védettséget élvező épület található itt. Az épületek legnagyobb része a XIX. század második felében épült, a kor divatjának megfelelően romantikus vagy eklektikus stílusban. A sétálóutca műemlék jellegű épületei közül a legrégebbi az utca közepe táján található barokk stílusú Pethő- vagy Goldmark-ház.

Keszthely Fő tér

Templomok, Színház, Gimnázium

Keszthely tágas Fő terét impozáns épületek szegélyezik, ilyen a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom, mely gótikus stílusban épült, és Keszthely legrégebbi épülete falain Magyarország legnagyobb gótikus freskóival. A plébániatemplom mellett található a Vajda János Gimnázium épülete, amelyet gróf Festetics Pál alapított 1772-ben.

Szigetfürdő

A keszthelyi Balaton part emblematikus építményét, a szigetfürdőt amely az első vízre épített fürdőház volt, 1864-ben építették. Az első kerek fürdőszigetet az 1880-as években emelték, amit 1893-ban díszes bejárattal két szigetből álló fürdővé bővítettek. A 2000-es évek második felében állították vissza a Szigetfürdő XIX. századi arculatát. 2017-ben teljesen újraépítették az épület két tornyát, és új díszkivilágítást is kapott. 

Hévízi tó

A Hévízi tó a világ legnagyobb vulkanikus eredetű, tőzegiszapos, biológiailag is aktív, természetes termáltava. A Hévízi tó, hazánk egyik legismertebb és legrégebbi fürdője, több mint 2000 éves múltra tekint vissza. A gyógyító erejű, 4,4 hektár nagyságú, 38 méter forrásmélységű tavat ásványi anyagokban gazdag források táplálják, amelyek bőséges vízhozamának köszönhetően a víz háromnaponta teljesen kicserélődik.

Programok

Keszthely egész évben naponta kínál érdekes programokat a helyi lakosoknak, a városban tartózkodó üdülőtulajdonosoknak, és természetesen a nyaraló és hétvégi pihenő vendégeknek is. A helyi programszervezők kulturális és gasztronómiai programjai nagyon népszerűek a látogatók körében.

Programokban sincs hiány. Tavasztól őszig fesztiválok sora, különböző zenei és kultúrális rendezvények szórakoztatják a városba látogató túristákat.

Az idén is sok, korábban már népszerűvé vált rendezvény közül válogathatnak a Keszthelyre látogatók, de több új programmal is várják az érdeklődőket.

A hagyományos rendezvények közül a Balatoni Évadnyitó május 1-én, Keszthely Város Napja május 31. és június 2. között, a Keszthelyfest és a hozzá kapcsolódó A Bor Összehoz Keszthelyen program július 5-7-éig tart majd, július 27-én rendezik a Majorbéli Géptalálkozót, július 31. és augusztus 4. között a Zalai Borcégér Keszthelyi Borünnepet, augusztus 19-20-án a Festetics Vágtát, szeptember 7-8-ig pedig a Nemzetközi Verkli Fesztivált – hogy csak néhány fontosabbat említsünk.

Jöjjön el hozzánk! Szeretettel várjuk!